AROMATERAPIE

blog aromaterapie

 

Jak pleť a psychika reagují na zimu?

 

Pro naši pokožku je zimní období velkou zátěží a reaguje mnoha způsoby. Například ztrácí vlhkost kvůli suchému zimnímu a topnému vzduchu. Výsledkem je suchá pleť a pocity napětí. Naše psychika je také ovlivněna sezónními změnami. Kratší dny a méně slunečního světla nám mohou způsobit únavu a duševní nepohodu. Pro některé z nás tyto temné a studené měsíce způsobují tzv. „zimní blues“.

 

Jak si můžeme pomoci?

Bohaté a zvlhčující krémy, ve kterých jsou esenciální oleje obsaženy, jsou proto ideálními společníky do zimních dnů. Vyživují pokožku, zlepšují její schopnost zadržovat vlhkost a pomáhají jí čelit vnějším nepříznivým účinkům, které nám zima přináší. Vůně esenciálních olejů pohladí duši a oživuje mysl.

Esenciální oleje dokážou navodit pohodu: esenciální oleje se získávají z listů, květů, kůry či kořenů. Výsledné esenciální oleje rozvíjejí své nádherné vůně. Tyto oleje se často používají v aromaterapii - a z dobrého důvodu, protože mohou zvýšit naši tělesnou a duševní pohodu.

Aromaterapie a její aplikace

V aromaterapii se používají esenciální oleje ke zvýšení tělesné a duševní pohody a pro zmírnění nemocí. Je to forma přírodní medicíny, a proto patří k doplňkovým lékařským metodám.

Existují v zásadě tři různé způsoby použití esenciálních olejů:

Oleje mohou být odpařovány pomocí difuzéru či aromalampy. Pozitivně ovlivňují náladu.

Vdechování vůní.

Oleje mohou být absorbovány skrz kůži, například aromatickou koupelí, masáží, kompresemi nebo  tělovým olejem. Než začnete používat esenciální olej, je vhodné udělat na jednom místě na kůži test snášenlivosti. Používejte pouze zředěné oleje, aby se minimalizovalo riziko vedlejších účinků.


Tři absolutní favorité mezi esenciálními oleji pro zimní období:

 

Eucalyptus

Eukalyptový strom je původem z Tasmánie a jižní Austrálie. Hustě listnaté listy starších stromů eukalyptu jsou obzvláště bohaté na esenciální olej. Nejdůležitější složkou oleje je Cineol, který vyzařuje osvěžující vůni podobnou kafru a je nejlépe znám pro své příznivé účinky při nachlazení. V tradiční medicíně je eukalyptový olej používán externě, například k odstranění respiračních onemocnění a bolesti svalů.

 

Citron

Citrusový esenciální olej je velmi populární v aromaterapii pro své slunečné a klidné noty. Vůně nám dává pocit blahobytu a pomáhá zvednout náladu. Esenciální olej je extrahován z plátku citronu.

 

Levandule

Levandule je oblíbená rostlina k výrobě esenciálního oleje. Používá se v různých terapeutických a kosmetických produktech. Všechny rostlinné části  levandule obsahují požadovaný levandulový olej, ale nejdražší olej je extrahován z květů. Olej se používá jako lék na úzkost, má relaxační účinek. Různé studie také ukázaly, že olej může zmírnit bolest.