Kurkuma v péči o pleť

Kurkuma pro pleť

kurkuma blog

 

Kurkuma jako hlavní složka kari začala své triumfální tažení Evropou v 18. století. Byli to Angličané, kteří přivezli kurkumu do Anglie ze svých indických kolonií a také vynalezli kari. Tak se na talířích Anglie dostala směs koření inspirovaná indickou kuchyní a s ní kurkuma, která dává kari typickou žlutou barvu.

 

To, co bylo zpočátku otázkou jen dobré chuti, dlouho ignorovalo fakt, že kurkuma je ceněna jako léčivý přípravek i v zemích svého původu, v Indii a dalších částech jihovýchodní Asie. Například v tradičním indickém léčitelském umění ájurvédy, kde se používá mimo jiné k léčbě kožních onemocnění, zánětů nebo zažívacích problémů.

 

Kurkuma také obstála ve zkoušce času jako barvivo. Římané jej dovezli z Orientu před dvěma tisíci lety především k barvení vlny. Dnes si v tomto ohledu opět získává na oblibě, protože barvení přírodním barvivem je udržitelné.

 

Kurkumin v kurkumě – silný antioxidant

Výzkum a věda již dlouho uznávají potenciál, který tradiční léčitelství v sobě skrývá. Dobrým příkladem toho je kurkuma. Již léta probíhají četné klinické studie týkající se jeho sekundární rostlinné látky kurkumin.

 

Existují náznaky, že by mohl být účinný proti Alzheimerově chorobě nebo rakovině. Studie nám však dosud nebyly schopny poskytnout přesvědčivé důkazy. Přesto se účinná látka již používá v holistických terapiích.

 

Co však studie již jednoznačně prokázaly, je antioxidační síla obsažená v kurkuminu. Naše pokožka je vystavena oxidačním procesům, které mohou vést k předčasnému stárnutí nebo dokonce poškození kůže. Spouštěče toho jsou různé: znečištění životního prostředí, intenzivní sluneční záření, znečišťující látky v našich potravinách, neustálý každodenní stres. Antioxidanty působí proti těmto oxidačním procesům.

 

V péči o pleť mohou antioxidanty chránit pokožku zvenčí a pravděpodobně jste si všimli, že jsou obsaženy v mnoha krémech proti stárnutí. A tak jsme společně s naším vývojovým týmem Doctor Eckstein® v posledních několika letech pozorně sledovali výzkum kurkuminu.

 

kurkuma obrázek

Co je kurkuma?

Kurkuma je rostlina z čeledi zázvorovitých. Původně pochází z jižní Asie, ale nyní se pěstuje i v tropech. Jeho vědecký název je Curcuma longa. V zemích svého původu – například v Indii a Číně – má kurkuma jako koření a léčivá rostlina tradici dlouhou několik tisíc let. Jeho oddenek, často nesprávně označovaný jako „kořen“, je velmi podobný oddenku zázvoru, liší se však především výraznou oranžově žlutou barvou. Proto se v kuchyni používá nejen k dochucení, ale také k barvení jídla. Dlouhou tradici má i barvení oblečení kurkumou. Oddenek lze použít čerstvý v kuchyni. Ale známe ji především v sušené a mleté ​​formě jako prášek z kurkumy.

 

kurkumin obrázek

Co je kurkumin?

Kurkumin je bioaktivní barva a chuť, která je obsažena v oddenku kurkumy. Kurkumin je zároveň složkou rostliny se zdravotními účinky. Kromě antioxidačních vlastností je kurkumin ve vědeckých článcích také popisován jako protizánětlivý, antibakteriální a pomáhající při zažívacích problémech.

tetrahydrocurcumin

Co je tetrahydrokurkumin?

Za prvé, tetrahydrokurkumin je produktem metabolismu v našem těle. Jakmile se kurkumin dostane do našeho těla potravou, metabolizuje jej pomocí enzymů v našich játrech na tetrahydrokurkumin (THC). A to z dobrého důvodu. Protože THC je výrazně stabilnější než kurkumin, se srovnatelnými účinky. V těle se rozpouští pomaleji, a tak má více času, než začne působit. V této souvislosti se uvádí, že THC má vyšší biologickou dostupnost než kurkumin. V malém množství se však vyskytuje také například v zázvoru (Zingiber officinale) a japonském zázvoru (Zingiber mioga).

 

Jako derivát, tedy chemickou sloučeninu, která byla vytvořena z mateřské sloučeniny (kurkumin), lze nyní tetrahydrokurkumin syntetizovat z kurkuminu chemickým procesem. Výsledný tetrahydrokurkumin je čistší a koncentrovanější, což vede k ještě lepší biologické dostupnosti. Je také bezbarvý a rozpustný ve vodě a ideální pro použití v kosmetických přípravcích.

 

Tetrahydrokurkumin jako inovativní aktivní složka v péči o pleť

Problém s kurkuminem je v tom, že se v produktech pro péči o pleť snadno nepoužívá. Není rozpustný ve vodě, a proto nemůže vyvinout svůj účinek v pečujících produktech na vodní bázi. Reaguje také s kyslíkem, čímž je nestabilní a ztrácí účinnost. Nemluvě o jeho žluté barvě, která by nevyhnutelně zbarvila naši pokožku do žluta.

 

Výzkum zkopíroval řešení z vlastního metabolismu našeho těla. Při konzumaci prostřednictvím jídla se kurkumin přemění na tetrahydrokurkumin nebo zkráceně THC. THC je takříkajíc stabilnější formou kurkuminu. Zůstává v těle déle a může tak svůj účinek lépe rozvinout. Studie naznačují, že THC je dokonce lepší než kurkumin, pokud jde o jeho antioxidační účinky.

 

V tomto bodě jsme se zapojili do procesu. Opravdu jsme chtěli být mezi prvními, kdo použije tento skvělý antioxidant v péči o pleť. S radostí můžeme konstatovat, že se nám to podařilo, protože jsme právě uvedli na trh nové pečující produkty s tetrahydrokurkuminem Hydra Silk Turmeric pro namáhanou pleť. Mimochodem, Turmeric je anglický název pro kurkumu.

 

Nyní jsme se s vámi podělili o něco málo z jednoho z mnoha vzrušujících procesů výzkumu a vývoje, jehož výsledky začleňujeme do naší péče o pleť – vždy hledáme ty nejlepší a nejúčinnější ingredience, se kterými můžeme pro pleť udělat něco dobrého.

 

Vědecká literatura (englisch):
Hatcher, H., Planalp, R., Cho, J., Torti, F.M., Torti, S.V. (2008). Curcumin: From ancient medicine to current clinical trials. Cellular and Molecular Life Sciences 65, 1631-1652. DOI: 10.1007/s00018-008-7452-4 | Xie, J-F., Cheng, J-J., Cheng, J-F., Feng, Y-C., Lin, G-S., Xu, Y. (2020). Comparation of Anti-Inflammatory and Antioxidantactivities of Curcumin, Tetrahydrocurcuminand Octahydrocurcuminin LPS-Stimulated RAW264.7 Macrophages. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2020, Article ID 8856135, 10 pages. DOI: 10.1155/2020/8856135 | Kakkar, V., Kaur, I.P., Kaur, A.P., Saini, K., Singh, K.K. (2018). Topical delivery of tetrahydrocurcumin lipid nanoparticles effectively inhibits skin inflammation: in vitro and in vivo study. Drug Development and Industrial Pharmacy, Volume 44, 1701-1712. DOI: 10.1080/03639045.2018.1492607 | Han, J. S., Lee, S., Kim, H. Y., Lee, C. H. (2015). MS-Based Metabolite Profiling of Aboveground and Root Components of Zingiber mioga and Officinale. Biomolecules. 20/9, 16170-16185. DOI: 10.3390/molecules200916170.